banner - divelife1

Lood

Lood gebruiken wij om ons als duikers te verzwaren.

Hard lood
Hard lood zijn volle blokken lood, voorzien van uitsparingen om een band door te weven. Van hard lood wordt op die manier een verzwaringsgordel (loodgordel) gemaakt om mee te kunnen duiken. Verschillende gewichten hard lood zijn bruikbaar. Door zijn constructie is hard lood niet geschikt om snel aanpassingen mee te doen.

Hard lood

Zacht lood
Zacht lood of korrellood zijn loodkorrels in zakjes van verschillend gewicht voor een draaggordel (loodgordel/pockets) die gebruikt wordt bij het duiken. Zacht lood is door zijn constructie snel aan te passen in alle omstandigheden, geschikt voor zout of zoet water of bijvoorbeeld bij een technische duik.

Soft lood

Gewichtgordels
De meeste duikers dragen het lood aan een gordel waarbij ervoor gezorgd wordt dat de gewichten niet verplaatst worden tijdens de duik en dat het een betrouwbare ontkoppeling heeft, die je met één hand kunt bedienen. Veel duikers dragen loodblokken met verschillende afmetingen en gewichten om tot het benodigde gewicht te komen, andere duikers dragen softlood of loodkorrels, omdat het prettiger zit en exacter afgepast kan worden. De meeste duikers dragen hun loodgordel zo, dat de rechterhand gebruikt kan worden om het snel af te werpen in een noodsituatie. Ongeacht de keus van het soort lood of de plaats van de ontkoppeling, de sleutel tot veilig dragen van een loodgordel is het gemak en snelheid waarmee het afgeworpen kan worden door jezelf of je buddy. Dit is wederom iets wat je in je opleiding leert en moet oefenen.

Lood geïntegreerde systemen
Sommige duikers vermijden loodgordels om de voorkeur te geven aan drijfsystemen met een geïntegreerd ballast systeem. Deze systemen hebben ook een voorziening om de ballast snel te verwijderen in een noodsituatie. Een goed ontworpen systeem heeft een duidelijke met één hand te bedienen release, waarvan ook je buddy moet weten hoe hij het moet
bedienen.